Pers

Foto’s Winnaars 2013 | Infographic Sportcongres | Logo Westfriese Sportverkiezing | Winnaars 2014 volgt snel | Foto sportcongres 2014

PERSBERICHT SPORTCONGRES

Eerste Sportcongres wijst sportclubs de weg: “Verbinden en samenwerken”

HOORN – “Denk in kansen”, zei Rob van den Berg zondag tegen vertegenwoordigers van de Westfriese sportclubs bij het eerste Sportcongres dat de Westfriese Sportverkiezingen in samenwerking met Sportservice West-Friesland in de Parkschouwburg van Hoorn hield. Met hun komst bevestigden de clubvertegenwoordigers hun in de enquête uitgesproken stelling dat ze in meerderheid (70%) bereid zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en dus ook in kansen denken.

Op de vraag ‘Hoe?’ antwoordde oud beleidsmedewerker van de gemeente Delft, Rob van den Berg, als vertegenwoordiger van Maatschappelijk Verantwoord Verenigen: “Door te verbinden en de samenwerking met gemeenten en welzijnsorganisaties aan te gaan. Realiseert u zich wel dat de traditionele verenigingsstructuur onder druk staat. Geef aan waar u nu als vereniging staat en waar u over tien jaar wilt staan. Denk in oplossingen door te zoeken naar wat u samen kunt doen en maak dat structureel. Door gezamenlijk er de schouders onder te zetten is meer mogelijk dan u vaak denkt.”

Ook uit de enquête was vast komen te staan dat veel van de Westfriese sportclubs niet zonder zorgen zijn over ledenbehoud en ledenwinst. Dat is overeenkomstig het landelijk beeld, dat aangeeft dat er sprake is van meer dan 1% ledenverlies bij de gezamenlijke Nederlandse sportclubs. In de door voorzitter Hans Huibers van SEW voortreffelijk geleide bijeenkomst erkende de enig aanwezige gemeentelijke vertegenwoordiger, Joset Fit, wethouder van sport in de gemeente Medemblik, dat in de samenwerking met de sport er niet alleen kansen zijn voor de sportvereniging, maar ook voor de gemeente zelf. Zij toonde zich bereid de discussie over het toekomstperspectief van de sportclub aan te gaan.

Van der Berg: “Sport heeft zoveel waarde dat je daarmee veel meer kunt dan een wedstrijd of competitie te organiseren,” meende Van den Berg. “Als beleidsmedewerker van de gemeente Delft heb ik ervaren dat verenigingen die open staan voor hun maatschappelijke opdracht ledengroei kennen en de sportparticipatie in Delft (66%) ligt nu zelfs boven het landelijke gemiddelde. Verbreding van de structuur is nodig, we kunnen als vereniging niet meer zeggen: “We doen het al 100 jaar goed, waarom veranderen?’ Omdat het niet meer zoals het altijd was; als kind word je niet meer automatisch lid van een sportclub. Er is tegenwoordig zoveel meer. Dus breng partijen bij elkaar en realiseer je dat ledenwinst vandaag niet alleen van de jeugd hoeft te komen. Zet veel breder in.”

“Als sport maar wel de kernactiviteit van de vereniging blijft”, betoogde Rein de Wit, de gedreven voorzitter van de voetbalvereniging VVS’ 46 uit Spanbroek, en inmiddels ervaringsdeskundige. “Wij zijn maatschappelijk actief omdat we als bestuurders en vrijwilligers hebben ingezien dat het werkt. Maar we blijven wel in de eerste plaats een voetbalclub.” “Blijf vooral doen waar je goed in bent”, zei Van den Berg in zijn reactie voorafgaand aan een inleiding van Wil Spanjer die de maatschappelijke activiteiten van FC Volendam toelichtte.

Kim de Graaf van de Rabobank (Coöperatiefonds) en Anouschka Timm van het Vrijwillgerspunt maakten op dit zeer geslaagde congres duidelijk welke mogelijkheden er voor sportclubs liggen op het terrein dat zij vertegenwoordigen.

Foto sportcongres 2014 | Bijschrift: Dagvoorzitter Hans Huibers vertelt mede uit zijn functie als voorzitter van Westfriesland SEW over het belang van sportclubs. Foto: Alex Gitzels (WF Media)

——-

Persbericht WF Sportverkiezing 2014

West-Friesland kiest zijn toppers in de sport
Irene Schouten en Nicholas Heiner sportvrouw en sportman 2014

WEST-FRIESLAND – Zij zijn de nieuwe sport coryfeeën 2014 van West-Friesland: sportvrouw Irene Schouten, sportman Nicholas Heiner, sporttalent Bas Takken, aangepast sporter Geert Schipper, sportcoach Sander van Dijk en sportploeg Hovocubo zaalvoetbal.

Met wervelende dance-acts van de Hoornse topformatie Double V (eveneens genomineerd), verrassend entertainment van vader en zoon Boef, de blinde golfer (ook genomineerd), en een daverende show beleefde sportief West-Friesland zondagmiddag in schouwburg Het Park in Hoorn een absoluut hoogtepunt tijdens de Sportverkiezingen West-Friesland. Opnieuw gepresenteerd  door Chris Wobbe, dit jaar bovendien samen met Lobke Berkhout, in voorgaande jaren als wereld topzeilster ook sportvrouw van West-Friesland.

De prestaties van de sporters in het afgelopen jaar logen er niet om: een enorme oogst aan prijzen en medailles, in binnen- en buitenland, op EK ’s, WK ’s en vele andere grote evenementen. Een jaar lang heeft de jury voor dit sportgala de gangen van de vele West-Friese sporters in binnen- en buitenland wekelijks, zo niet dagelijks op de voet gevolgd. Een enorm en vaak moeilijk karwei. ,,We hebben geweldige toppers en de prestaties liggen vaak dicht bij elkaar. Dat maakt het afwegen en beslissen nogal eens tot een helse klus,’’ vertelde juryvoorzitter Jan Burger.

Eregast deze middag was Rob Harmeling, de man die in zijn wielercarrière menig nationaal en internationaal podium behaalde. Wereldkampioen in de ploegentijdrit in 1986, deelnemer aan de wegwedstrijd tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoel en in de Tour de France maakte hij naam met zijn etappezege in 1992. Harmeling reikte de prijzen uit aan Nicholas Heiner en Irene Schouten.

Maar ook was er oog voor de mensen rondom de sport. Diverse prijzen werden daarvoor uitgereikt. De prijs van verdienste ging naar Loek Stam van Always Forward en de Kop-op prijs naar Lars Kooijman uit Schellinkhout. Stam is binnen Forward een ware duizendpoot maar scoorde vooral omdat hij een gedragscode heeft ontwikkeld die een vereniging transparanter en vooral veiliger maakt: er wordt meer op elkaar gelet en ongewenst gedrag en activiteiten worden op een zeer deskundige manier aangepakt. Motorcoureur Lars Kooijman werd in april vorig jaar tijdens het ONK Dutch Super Sport het slachtoffer van een crash op het circuit van Assen. Hij is nog altijd herstellende van een forse zenuwschade en de vraag is of hij ooit zijn carrière kan hervatten.

De genomineerden werden letterlijk in de bloemetjes gezet door de gastvrouwen miss West-Friesland 2012 Lindsey Abdoelkarim en Sharon Koelemeijer.

Jan Vriend was de samensteller van de uitgebreide beamerpresentatie met een schat aan beelden en sportnieuwtjes gedurende het gehele gala. De algehele leiding was in handen van programmaleider Gerard Berkhout.

Het evenement werd financieel mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de West-Friese gemeenten en bijdragen van hoofdsponsor Rabobank en tal van bedrijven uit de regio West-Friesland.

————-

PERSBERICHT

Sportcongres stort zich op knelpunten beleid

Het eerste Sportcongres, dat zondag 11 januari in de schouwburg Het Park in Hoorn vooraf gaat aan de Westfriese Sportverkiezingen, zal worden geleid door Hans Huibers, voorzitter van handbaleredivisionist SEW uit Nibbixwoud. Het thema van het congres is bepaald door de uitkomsten van de met Sportservice West-Friesland gehouden enquête over knelpunten in het actuele sportbeleid.

De Westfriese sportverenigingen zijn in meerderheid bezorgd over hun toekomst en zijn ervan overtuigd dat er in maatschappelijk opzicht steeds meer van ze wordt gevraagd. Ruim 75%  van de verenigingen is niettemin bereid om maatschappelijke taken op zich te nemen, maar twijfelt nog over de te volgen koers en de ondersteuning.

Rob van den Berg, wethouder  sport in Delft, heeft al jaren ervaring op dit terrein en heeft zijn gemeente met inspirerend en vernieuwend sport- en verenigingsbeleid tot een voorbeeld voor heel Nederland op de kaart gezet. Daardoor was Delft zelfs vorig jaar genomineerd tot sportgemeente van het jaar.

Van den Berg zal zijn verhaal in Hoorn aan de hand van praktijkervaringen vertellen ten overstaan van de Westfriese verenigingen die vanaf 12 uur welkom zijn in de Het Park. Naast Rob van den Berg verzorgt ook Wil Spanjer van FC Volendam een inleiding over de maatschappelijke activiteiten van de betaald voetbalclub uit het palingdorp. Tijdens de netwerklunch zijn het Vrijwilligerspunt en het Rabobank Coöperatiefonds aanwezig om vragen te beantwoorden en verenigingen op weg te helpen naar mogelijke oplossingen.

Het Sportcongres gaat vooraf aan de Westfriese Sportverkiezingen, die om half drie beginnen. Deelnemers aan het congres hebben ook toegang tot het gala, waar de beste regionale sporters en clubs van het afgelopen jaar worden gehuldigd. Oud-wielerprof Rob Harmeling  is prominent eregast met zijn verhaal over zijn glanzende wielercarrière.  Harmeling deed driemaal mee aan de Tour de France en won in 1992 de derde etappe van Pau naar Bordeaux.

Het sportgala wordt dit jaar gepresenteerd door Lobke Berkhout en Chris Wobben.

Afbeelding: http://www.westfriesesportverkiezing.nl/wp-content/uploads/2015/01/Infographic-tbv-Sportcongres-2015_large.jpg

—————

Persbericht

Zorgen Westfriese sportclubs om ledenbehoud en werving

Meer dan de helft van de sportverenigingen in West-Friesland maakt zich ernstig zorgen over de toekomst. In een door de Westfriese Sportverkiezingen en Sportservice West-Friesland uitgevoerd  representatief onderzoek blijkt dat 54% van de Westfriese sportverenigingen ledenbehoud en ledenwerving als het grootste knelpunt van dit moment beschouwt. Bij 40% is inmiddels sprake van een sterke tot zeer sterke daling van het aantal leden, iets meer dan 20% geeft aan dat ze nog een lichte groei doormaken. Eén op de vijf clubs is hoopvol in de verwachting op lichte groei.

Die cijfers komen overeen met het landelijk beeld. In een begin december gepresenteerd onderzoek van de sportkoepel NOC*NSF is vastgesteld dat het aantal leden van sportverenigingen met 1,2% is teruggelopen. Datzelfde geldt voor het aantal sportclubs in Nederland, dat te maken heeft met de gevolgen van de recessie en de vergrijzing. Ook overeenkomstig het landelijk beeld zegt liefst 90% van de Westfriese clubs dat ze een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en vinden  dat ze in hun beleid een bijdrage moeten leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk en directe omgeving.

Congres

De uitkomsten van de enquête zijn voor de Westfriese Sportverkiezingen en Sportservice West-Friesland aanleiding om voorafgaand aan het gala van de jaarlijkse verkiezingen van sportman, sportvrouw, sportploeg, coach en talent van het jaar, op zondag 12 januari in schouwburg Het Park in Hoorn, een aan dit thema gewijd congres te houden.  Sprekers van naam zullen daar reageren op de cijfers en spreken over de mogelijkheden om de vitaliteit van sportclubs in het algemeen te verbeteren.

Waar jarenlang de zwakke financiële positie en het vrijwilligerstekort de meeste sportverenigingen in hun voortbestaan hinderden zegt nu nog geen 9% van de ondervraagde clubs dat er sprake is van een zorgwekkend economisch bestaan. Bijna 50% geeft aan gezond te zijn, 9% zelfs zeer gezond. Slechts 12% van de clubs heeft op dit moment met een vrijwilligerstekort te maken, 34% heeft genoeg vrijwilligers in huis en is niet op zoek naar aanvulling, bijna 60% heeft vrijwilligers genoeg maar blijft evengoed zoeken naar meer menskracht in de organisatie.

De grootste ledenaantallen bij de Westfriese sportverenigingen komen uit de leeftijdscategorie tot 12 jaar, de minste uit de groep van 12 tot 18-jarigen. Zij zijn in het totale ledenbestand  inmiddels gepasseerd door de 60-plussers, hetgeen ongetwijfeld wordt beïnvloed door de vergrijzing en de belangstelling die zich in deze categorie voordoet bij de aloude en nieuwe(re) denksporten.

Op de vraag of Sportverenigingen een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben zegt slechts  2% ‘nee’.  Ook maar 8% vindt dat het niet aan de sportclub is om mensen tot meer bewegen aan te zetten, 24% meent dat de verenigingen geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen in de strijd tegen overgewicht. 42% van de clubs beschouwen het als hun taak om het alcoholbeleid te handhaven en het meest unaniem zijn de Westfriese sportverenigingen in het nastreven van Sportiviteit en Respect. 98% neemt dat uitermate serieus in zijn beleid.

Iets minder dan 50% van de clubs in West-Friesland is tevreden met zijn accommodatie, dat betekent dat iets meer dan 50% dat niet is. 88% van de clubs vinden dat zij een plek moeten bieden waar  mensen zich direct kunnen inzetten voor hun omgeving. 37% vindt dat ze langdurig werklozen de kans moet bieden om zich bij de organisatie aan te sluiten, 66% vindt dat professionals en vrijwilligers meer gebruik moeten maken van de faciliteiten die de sportvereniging biedt en 45% vindt dat sportverenigingen ook niet-leden in de wijk met een laagdrempelig sport- en beweegaanbod aan zich kan binden.

Aanmelden voor congres, met lunch, kan via website www.westfriesesportverkiezing.nl

Afbeelding: http://www.westfriesesportverkiezing.nl/wp-content/uploads/2015/01/Infographic-tbv-Sportcongres-2015_large.jpg

—————

PERSBERICHTEN

Nominaties Westfriese Sportverkiezingen 2014

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Westfries Sportgala op 11 januari 2015 in schouwburg Het Park in Hoorn. 

De nominaties voor de Westfriese Sportverkiezingen 2014 in de diverse categorieën zijn bekend.

Het zijn bij de mannen:  Rob Hartog (motorracen), Rick Schipper (in line skating) en Nicolas Heiner (zeilen); bij de vrouwen: Mariska Huisman (schaatsen), Irene Schouten (schaatsen) en Nadine Visser (atletiek). Sporttalenten: Sam van Etten (biljarten), Bas Takken (zwemmen) en Melanie Bierdrager (tafeltennis). Sportploegen: Hovocubo (zaalvoetbal), Double V (dansen), Jeugdteam Horna (biljarten). Sporttalenten: Sam van Etten, Bas Takken en Melanie Bierdrager. Sportcoaches: Sander van Dijk (coach Hovocubo), Dennis van der Leek (trainer Hollandia junioren) en John Dudink (trainer rugbyteam RCWF). Aangepast sporten: Jeffrey Stuut (skiën), Geert Schipper (handbiken) en Ronald Boef (golf).

Juryleden met een directe relatie naar de sport hebben tussen 15 december 2013 en 15 december 2014 de verrichtingen en de prestaties gevolgd van de vele West-Friese sporters, teams, coaches, begeleiders en van zovelen die op allerlei wijze in actief zijn in de West-Friese sportwereld. En ook dit jaar blijkt dat de genomineerden van de West-Friese Sportverkiezingen borg staan voor sport van heel hoog niveau. Op 11 januari worden tijdens het grootse Westfries Sportgala de winnaars bekend gemaakt. Ook worden dan de prijs van verdienste en zo mogelijk een kop-op prijs uitgereikt.

Het Sportgala wordt gepresenteerd  met veel spektakel, dans, show en entertainment, en begint om 14.30 uur. Kaarten voor dit evenement zijn voor vijf euro te bestellen op de site van de Westfriese  sportverkiezingen (www.westfriesesportverkiezing.nl ) en van schouwburg Het Park (www.hetpark.nl). De prijs is inclusief garderobe, koffie/thee bij ontvangst en een gratis pauzedrankje.

Na afloop is er in de foyer van Het Park met muziek van One Pair nog geruime tijd gelegenheid voor gesprekjes, contacten leggen en uiteraard de aanwezige winnaars te feliciteren.