Westfries Sportcongres 2016

Westfries Sportcongres 10 januari 2016

Dit jaar voor het tweede jaar wordt het Westfriese Sportcongres georganiseerd. Voordat de Westfriese Sportverkiezing begint staat er een interactief en informatief programma gepland voor sportaanbieders en beleidsmakers in West-Friesland.

Inleiding

De inleiding zal worden verzorgd door Margit de Jong en Eline Swanink van de gemeente Alkmaar, die onlangs bij de Vereniging Sport en Gemeenten werden onderscheiden voor ‘het beste initiatief op sport- en beweeggebied 2014/2015’. Onderaan deze pagina een voorbeeld hoe Alkmaar Sportstad en verenigingen zich maatschappelijk inzetten.

Aansluitend is er een paneldiscussie onder leiding van Hans Huibers, voorzitter van de handbalvereniging SEW.  In het panel nemen naast sportwethouder Joset Fit uit Medemblik en Erik Puyt van Sportservice Noord Holland ook de verenigingsbestuurders Margreet Broersen – bestuurslid SAV Grootebroek – , Hans Beenker – organisator EK open water zwemmen Hoorn – en Rein de Wit – voorzitter VVS’46 Spanbroek – zitting.

Workshops

[su_accordion]
[su_spoiler title=”Meer leden in Korte Tijd – Niels van Weert”]
Voor verenigingen die succes plannen! De methode Meer Leden in Kortere Tijd (MLKT) biedt de oplossing voor verenigingen die echt een ijzersterke ledenwerfactie willen! Eén van de conclusies van onze projecten is dat een lange (SWOT-)analyse niet doorslaggevend is om tot resultaat te komen. Daarom gaan we bij deze nieuwe aanpak na een korte analyse tot actie over!

Bij de methode Meer Leden in Kortere Tijd worden zeven stappen gezet:
MLKT_sportcongres[/su_spoiler]

[su_spoiler title=”Brede rol van de sportvereniging – Erik Puyt”]

Sportverenigingen zijn voor de gemeenten belangrijke organisaties omdat zij enerzijds mensen sociaal en fysiek in beweging brengen en zij anderzijds als sportvereniging de gedroomde participatiesamenleving belichamen.

De verenigingen hebben een aantal sterke punten, zoals betekenisvolle activiteiten, een vaak multifunctioneel inzetbare accommodatie en sterke sociale netwerken. Dit ‘kapitaal’ van de vereniging kan benut worden om bij te dragen aan een gezond en gelukkig leven voor iedereen, met speciale aandacht voor nieuw aanbod voor kwetsbare doelgroepen (dag arrangementen), ontmoeting (vergroten sociale contacten), participatie (zelf mee doen, maar ook vrijwilligerstaken) een vitale oude dag en een positief opvoed- en opgroeiklimaat.

Het is daarbij cruciaal dat verenigingen organisatorisch sterk genoeg zijn om in eerste instantie hun eigen sportbeoefening goed te organiseren. Dat is de basis voor een eventuele maatschappelijke rol.

Vanuit het perspectief van de sportsector kunnen daarbij de volgende vragen gesteld worden:

  • Hoe staat het met de organisatiekracht van verenigingen?
  • Welke verenigingen kunnen en willen een grotere maatschappelijke rol spelen?
  • Welke ondersteuning en samenwerking is daarbij nodig?
  • Hoe kunnen maatschappelijke partners sportverenigingen daarbij helpen?[/su_spoiler]

[su_spoiler title=”Crowdfunding voor de sport – Tim Aarts”]
Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren. Tim Aarts is betrokken bij het regionale crowdfunding platform Het Lukt ons! opgezet door oa de gemeente Medemblik. Via crowdfunding vraag je aan de ‘crowd’ ofwel het publiek jouw project te ondersteunen. Want veel kleine donaties leiden ook tot een groot bedrag.

De basis van Het Lukt Ons wordt uitgelegd door Tim Aarts. Met tips hoe jouw vereniging gebruik kan maken van dit platform om een campagne tot een succes te maken.hetluktons
[/su_spoiler]
[/su_accordion]

Programma

Datum: zondag 10 januari 2016
Locatie: Grand Café ’t Hop (naast Schouwburg Het Park)
(Programma en tijden onder voorbehoud)

11.45 uur Ontvangst met koffie/thee
12.00 uur Opening
12.10 uur Case Alkmaar ‘het beste initiatief op sport- en beweeggebied 2014/2015’
12.40 uur Interactief panel discussie olv Hans Huibers
13.00 uur Workshops: Leden werven / brede inzet van de sportvereniging / crowdfunding
13.35 uur Afsluiting met terugkoppeling uit de workshops
13.45 uur Netwerken + lunch (broodjes en soep)
14.30 uur Start Westfriese Sportverkiezing

Kosten zijn €15,- p.p. incl. gratis toegang tot de Westfriese Sportverkiezing.
Het aantal kaarten is beperkt. Geef uw voorkeur workshop eerst door aan mbakker@sportservicewestfriesland.nl. U krijgt dan een link waar u de kaarten kunt bestellen.

Het Westfries Sportcongres wordt georganiseerd door Stichting Westfriese Sportverkiezingen met ondersteuning van Sportservice Westfriesland en de Gemeente Hoorn.

Video: Sport als kans voor maatschappelijke uitdagingen (Alkmaar Sportstad)