Blog

20 december 2013

Voorstellen: Aangepaste sporten

In de categorie Aangepaste Sporters voor de Westfriese Sportverkiezing 2013 zijn de volgende sporters genomineerd:

Renske Nugter, klimmen

2013_AangepasteSporter_Renske Nugter_01Renske is 19 jaar en woont in Wervershoof. Renske heeft spastische hemi- diplegie (halfzijdige verlamming van de benen). Ondanks haar beperking doet zij alles wat zij kan (en soms zelfs meer).
Renske doet aan klimmen en is momenteel hard aan het trainen voor het WK van 2014. Dit is voor mensen met een lichamelijke beperking die op topniveau klimmen.
Renske was in het jaar 2012 één van de 14 van Johan Cruijff van de Johan Cruijff foundation. Zij heeft de klimsport onder jongeren met een beperking bekend gemaakt door middel van o.a. een klimwedstrijd te organiseren op een reclamemast aan de A10. Nog steeds is zij actief ambassadrice bij de Johan Cruijff foundation.
Zij traint nu de toekomstige kampioenen met allerlei beperkingen onder leiding van Only Friends in Amsterdam. Dit is ook een deel van haar droom, om een klimcompetitie te beginnen voor mensen met een lichamelijke beperking. Wat zij wilt is namelijk meer uitdaging voor haar. Ze heeft een enorm doorzettingsvermogen.

Prestaties 2013: regiokampioen met de reguliere competitie binnen het klimmen.
Renske traint 5 tot 6 uur per week. Zij wordt begeleidt door het testcentrum topsport van Reade Amsterdam, fysiotherapeut Sander Laan en sinds kort trainer/coach Michel Kleinjan. Zij traint hard voor het WK klimmen 2014.

Jeffrey Stuut, skiën

2013_AangepasteSporter_Jeffrey StuutJeffrey is 18 jaar en woont uit Enkhuizen. Bij zijn geboorte heeft Jeffrey een hersenbloeding opgelopen met als gevolg een verlamming aan – voornamelijk – zijn linker zijde. De doctoren zeiden tegen zijn ouders dat Jeffrey waarschijnlijk nooit zou kunnen lopen, maar door hard te oefenen met zijn moeder is het toch gelukt.

In 2000 is Jeffrey op zijn 5de begonnen met skiën in Flachau (Oostenrijk) met de familie. Daar heeft hij de mooie sport skiën voor het eerst ervaren. Jeffrey is nu 2 jaar bezig met wedstrijdskiën na vele jaren recreatief geskied te hebben. In deze relatieve korte tijd heeft hij een grote vooruitgang gemaakt. Dit heeft geleid tot een uitnodiging van de bondscoach van de nationale skiselectie voor aangepaste skiërs. Ondertussen heeft Jeffrey de status Belofte bij de NOC-NSF. Zijn droom is om naar de paralympische spelen in Pyeongchang (Zuid-Korea) 2018 te gaan en daar goud te halen!

Prestaties 2013:
2e NPWS OSR, Landgraaf/ Nederland, 1e Discoverycup, Zoetermeer/ Nederland, 1e Tagetikcup, Zoetermeer/ Nederland, 7e IPCAS, Chamrousse/ Frankrijk, 6e IPCAS, Chamrousse/ Frankrijk, 5e IPCAS, Chamrousse/ Frankrijk, 10e IPCAS, Rinn/ Oostenrijk, 10e IPCAS, Landgraaf/ Nederland.
Jeffrey moet nog twee Europacups skiën dit jaar. Jeffrey mag ook op de slalom en de reuzenslalom uitkomen tijdens de Europacup Hij heeft ook een uitnodiging gekregen van het NOC-NSF en NSKIV om stage te lopen tijdens de paralympische spelen in Sochi.
Jeffrey traint in Nederland drie keer per week bij Ski Racing Heemskerk. Daarnaast traint hij een paar keer per jaar in Landgraaf met het project van ‘fun’dament tot talent. Hij traint en skiet wedstrijden in het buitenland voor veel weken met de nationale selectie. Naast het skiën doe hij ook veel aan wielrennen en aan krachttraining.

Ronald Boef, golfen

2013_AangepasteSporter_Ronald BoefRonald Boef is 37 jaar en woont in Bovenkarspel en is één van de weinige 100% blind geboren golfers. Hij speelt in de B1 wat staat voor 100% blind. B2 is zeer slechtziend en B3 is slechtziend. Ronald heeft zijn doelstellingen voor het seizoen 2012-2013 volledig waar gemaakt.

De prestaties:
maart: 1e in het München Open in Duitsland, april: 1e in het El Gouna Open in Egypte, augustus: 14e in het Engels Open in Engeland, en oktober: 3e in het Italiaans Open in Italië.
Ronald staat er niet alleen voor. Ondertussen heeft hij een heel team om hem heen. Het team bestaat uit: Joost Steenkamer golf pro en coördinator van het team, Jan Kluun Fysio, Kim Heuselaer sportschool begeleidster, Gordon de Ruijg pro Westwoud, Anneline Bruinslot top speelster golf en bewegingsdeskundige, Corine van Ruissen Bart Foundation en Else Miek Deen, als vertegenwoordiger van de hoofdsponsor DEEN Supermarkten. Natuurlijk ook zijn ouders.
Dit afgelopen seizoen heeft Ronald besloten na twee wedstrijden zonder speciale grips op zijn golfclubs te gaan spelen. Dit ondanks zijn dispensatie daar hij 100% blind is geboren. Halverwege het seizoen heeft Ronald met een nieuwe golf set gespeeld. Dit is niet gebruikelijk. Daarnaast heeft Ronald een wisseling mee gemaakt met de trainer. Dit heeft een behoorlijke impact op hem gehad, maar hij heeft doorgezet en heeft zijn wedstrijden daarna goed opgepakt.
Ronald traint gemiddeld 30 uur per week en geeft daarnaast demonstraties en lezingen bij bedrijven, clubs en verenigingen.

Nieuws
About WFSgala