Blog

18 december 2014

Motivaties: Westfriese Sportvrouw 2014

Genomineerden: Mariska HuismanNadine VisserIrene Schouten

Mariska Huisman

De naam van Mariska Huisman valt niet weg te denken tijdens het gala van de Westfriese Sportverkiezingen. Jaar in jaar uit maakt de Andijkse het de jury simpelweg onmogelijk om haar niet op te nemen in het rijtje van genomineerde sportvrouwen. 2014 vormt hierop geen uitzondering.

De erelijst van de schaatsster is ook in het jaar dat inmiddels bijna achter ons ligt namelijk weer indrukwekkend. Tijdens de wedstrijden om de KPN Marathon Cup rijgt Huisman de zeges en podiumplaatsen schijnbaar moeiteloos aaneen. Dat zij het eindklassement op haar naam schrijft is dan ook voor niemand een verrassing.

Schaatsers doe je  pas echt een plezier als sloten, plassen en meren dicht vriezen. En dus kan de Andijkse haar hart ophalen in de eerste maanden van het jaar. Huisman wint in het Zweedse Falun en wordt tweede tijdens de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee. Haar grootste overwinning boekt zij echter tussen deze twee wedstrijden in. Op de Weissensee wordt de marathontopper open Nederlands kampioen.

Ook op wieltjes kan Huisman meer dan behoorlijk uit de voeten. Tijdens het NK pikt zij en passant ook nog twee nationale titels mee.

Al met al meer dan voldoende redenen om Mariska Huisman te feliciteren met haar nominatie voor de categorie West-Fries sportvrouw van het jaar 2014.

Nadine Visser

Nadine Visser werd in het recente verleden al twee keer uitgeroepen tot Westfries Sporttalent van het jaar. Hoewel zij nog altijd actief is als juniore is de atlete er dit jaar echter in geslaagd om de stap te maken van de categorie Sporttalent naar Sportvrouw van het jaar. Dit deed zij door in 2014 een imposante erelijst bij elkaar te lopen.

Al direct aan het begin van het kalenderjaar werd duidelijk dat er een goed jaar voor Visser aanstaande was. De A-juniore noteerde twee Nederlandse indoor jeugdrecords (8.32 op de 60 meter horden en 4268 punten op de vijfkamp) en een tweede plaats tijdens een meerkampinterland in het Engelse Sheffield. Daarna volgden twee gouden en één zilveren medaille op het NK indoor voor junioren, om daar later nog zilver op de 60 meter horden bij de senioren aan toe te voegen. Daarbij stelde ze haar eigen jeugdrecord scherp met een tijd van 8.27 seconden.

Begin juni maakte Visser vervolgens haar opwachting in Götzis. Hier verpulverde ze haar eigen persoonlijk record op de zevenkamp met een score van 6110 punten. Dat alleen Dafne Schippers in Nederland als juniore ooit een hoger puntentotaal liet noteren zegt veel over deze prestatie.

Als vaandeldraagster van een nieuwe generatie atleten werd Visser deze zomer dan ook welhaast als natuurlijk geselecteerd voor het junioren wereldkampioenschap in de Amerikaanse atletiekhoofdstad Eugene. De Hoogkarspelse liet zien dat de keuzecommissie het bij het rechte eind had om haar af te vaardigen. De meerkamp liep qua puntentotaal misschien niet helemaal zoals de atlete voor vertrek hoopte, maar leverde wel een bronzen plak op. Een prestatie die zij nog eens herhaalde op de 100 meter horden. Hierop verpletterde zij het Nederlandse jeugdrecord en bracht dit op 12.99 seconden.

Tot slot van een geweldig sportjaar mocht Visser als juniore ook nog eens haar debuut maken tussen ‘de grote vrouwen’ tijdens het EK in Zürich op de 100 meter horden. Dat een plekje in de halve finale slechts werd gemist op duizendste van een seconde geeft eens te meer aan dat Nederland nog veel mag verwachten van deze Westfriese topper in wording.

Al met al meer dan voldoende redenen om Nadine Visser te feliciteren met haar nominatie voor de categorie Westfries sportvrouw van het jaar 2014.

Irene Schouten

Al jaren behoort  Irene Schouten tot de nationale top van het marathonschaatsen en inline-skaten. De prijzenkast van de Andijkse puilt dan ook uit van de prijzen. Toch moest hierin ook het afgelopen jaar weer ruimte gemaakt worden.  Drie marathons schreef zij immers op haar naam. Voeg daarbij een zilveren plak tijdens het EK inline-skaten op het onderdeel ploegenaflossing en de nominatie zou al zijn verklaard.

Er is echter meer.  De nog altijd jeugdige  veelvraat wil al jaren meer dan succes op de onderdelen waar zij al tot de besten behoort. Op de lange baan, daar wil Schouten oogsten. In 2014 doet zij meer dan dat, zij vestigt niet alleen nationaal haar naam, maar ook internationaal.  Tijdens het NK Allround in het Amsterdamse Olympisch Stadion eindigt Schouten al op het podium op de 3.000 en 1.500 meter voordat zij zich op de afsluitende 5.000 meter naar de derde plek overall knokt.

Het levert haar een ticket op naar het WK in Thialf. En op het mondiale schaatspodium laat Schouten direct zien een aardig partijtje mee te blazen, ze wordt knap zesde. Het zijn niet haar enige internationale successen op de lange baan. Het nieuwe onderdeel mass start blijkt haar op het lijf geschreven. De Andijkse wint het NK en tijdens de drie eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen eindigt zij op het podium. Na brons en zilver in Japan en Zuid-Korea mag zij begin december in Berlijn zelfs op de hoogste trede van het podium plaatsnemen.

Reden genoeg om Irene Schouten te feliciteren met haar dik verdiende nominatie in de categorie West-Fries sportvrouw van het jaar 2014.

Nominaties
About WFSgala