Blog

17 december 2015

Genomineerden Sportman 2015

Genomineerden Sportman 2015

Coen de Koning

Voor zeiler Coen de Koning moet zijn beste jaar sportief gezien nog komen. Sterker nog, het is inmiddels al aangebroken zodra de Westfriese Sportverkiezingen plaats hebben. Komende zomer doet de catamaranzeiler uit Hoorn immers mee aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Dat ticket verdiende hij samen met zijn zeilpartner Mandy Mulder in 2015 en daarom mag ook het afgelopen kalenderjaar met sierletters worden bijgeschreven op het toch al indrukwekkende palmares van De Koning.

Het ticket voor Rio kon worden geboekt na afloop van de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Hyeres. Voor  de Franse kust werd de strijd met het andere Nederlandse team definitief beslist door De Koning en stuurvrouw Mulder. Behalve het zilver dat met deze prestatie gepaard ging, viel er meer te vieren voor de Hoornaar.

Wat bijvoorbeeld alleen al te denken van de bronzen plak tijdens het wereldkampioenschap in het Deense Aarhus of de derde plaats tijdens het Testevent op het Olympische water van de Braziliaanse wereldstad? Het zijn niet alleen op zichzelf uitzonderlijk knappe prestaties in deze relatief nieuwe gemengde catamaranklasse, het zijn voortekenen voor Olympisch succes.

Het is aan De Koning om zich er komende zomer van te verzekeren dat hij ook volgend jaar weer een gooi doet naar de titel West-Fries sportman van het jaar, maar voor dit jaar is zijn nominatie al dik verdiend!

Pim Schipper

Medemblikker Pim Schipper debuteerde in februari van het afgelopen jaar niet op het wereldkampioenschap sprint. Drie jaar eerder stond de schaatser van Team Belist.nl daar tenslotte ook al eens. Bij zijn debuut vervulde hij echter een rol in de schaduw. Hoe anders was dat in 2015 in Astana? Schipper werd er keurig zesde.

Het is een prestatie die hij kan leveren doordat hij ruim een maand eerder een uitermate constant nationaal kampioenschap rijdt. Succes op de vier gereden afstand levert het hem niet op, maar op het belangrijkste moment van het weekend staat hij er: als de namen worden omgeroepen voor de nummers 1, 2 en 3 overall. Achter Hein Ottenspeer en Michel Mulder eindigt de blonde spurter als derde. Het betekent een persoonlijke primeur.

De bronzen NK-plak en zijn goede optreden op het mondiale podium zijn uiteraard de voornaamste prestaties om Schipper te nomineren voor de titel West-Fries sportman van het jaar, maar het zijn niet de enige momenten waarop hij zich liet zien. Ook tijdens de wereldbeker in Heerenveen rijdt Schipper met de beste mee. Hij wordt er zesde op de 1000 meter. Tijdens het Nederlands kampioenschap inline-skaten laat de West-Fries zien ook op wieltjes bij de snelste mannen te horen. Op de 500 meter valt het zilver hem ten deel.

Joost Reijns

Vijf honderdsten. Probeer het te tellen in je hoofd en het lukt niet. Probeer het te timen op een stopwatch en groot is de kans dat je te laat weer op de stopknop drukt. Het geeft maar eens aan hoe dicht Joost Reijns afgelopen augustus bij een wereldtitel was.

Samen met Sebastiaan Verschuren, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk verscheen de Grootebroeker tijdens het wereldkampioenschap in Kazan aan de zwembadrand voor het nieuwe onderdeel 4×100 vrij voor gemengde teams. Dankzij een eindtijd van 3.23,05 ging de zege en dus de wereldtitel naar de ploeg van de Verenigde Staten. Reijns en zijn ploeggenoten tikten een fractie van een seconde later aan. Geen goud, wel goed voor het zilver en een nieuw Europees record.

Het is niet het enige succes voor Reijns in 2015. Samen met Kyle Stolk, Dion Dreesens en opnieuw Sebastiaan Verschuren helpt hij Nederland aan een Olympisch startbewijs op de 4×200 meter. Hiervoor moest het kwartet zich scharen bij de beste twaalf landen tijdens hetzelfde WK in Kazan. Reijns en co. slagen hier met een finaleplaats en een Nederlands record glansrijk in. Dat de vier straks in Brazilië ook de Nederlands trots verdedigen is na de zesde plaats nog niet gezegd, het sterkste team wordt pas in 2016 geformeerd.

Waar de prestaties van Reijns beslist wel goed genoeg voor zijn is voor een nominatie voor de titel West-Fries sportman van het jaar.

Nominaties
About WFSgala