Blog

10 januari 2015

Motivaties: Sportcoach 2014

Genomineerden: Sander van Dijk,  Dennis van der LeekJohn Dudink

Sander van Dijk

Trainer/coach ZVV Hovocubo, Hoorn

Vorig jaar nomineerden wij Sander van Dijk ook al als Coach van het jaar en dat was niet ten onrechte. Door zijn lange staat van dienst als zaalvoetbalspeler in de Nederlandse competitie en als international voor Oranje was het voor iedereen duidelijk dat van Dijk ook als trainer/coach hoge ogen zou gooien. Dit heeft hij bewezen vanaf het moment dat hij als oefenmeester aan de slag ging bij Hovocubo in Hoorn, een van de oudste zaalvoetbalverenigingen in Nederland.

Vanaf het moment dat Hovocubo in de hoogste afdeling van de nationale competitie ging spelen waren de play offs een zekerheid, waren de Hoornaren een geduchte tegenstander in het bekertoernooi en werd er, onder impulsen van Sander van Dijk vele extra activiteiten binnen de vereniging ontplooid waarbij de jeugdafdeling een belangrijk onderdeel van is.

Afgelopen seizoen behaalde van Dijk met Hovocubo al een aansprekend succes want ten koste van streekgenoot FC Marlène werd de Nationale Beker veroverd maar dit seizoen werd de grootste prestatie sinds 32 jaar in het bestaan van de Hoornse vereniging behaald, want in de finale om de landstitel zaalvoetbal veroverde hij met zijn team in het hol van de leeuw het landskampioenschap. Door het behalen van de landstitel mocht Hovocubo dit seizoen meedoen aan het UEFA Futsal Cup Toernooi, zeg maar de Champions League van het zaalvoetbal en zowel in Ierland als Slovenië hebben de Hoornaren hun visitekaartje afgegeven. Uiteindelijk strandde Hovocubo na de tweede ronde, maar dat was niet zo verwonderlijk, omdat de uiteindelijke winnaar in die ronde een full prof club was met een budget wat het 30-voudige was van wat Hovocubo tot zijn beschikking had.

Een nominatie in de categorie West-Fries sportcoach van het jaar 2014 is dan ook meer dan verdiend voor deze trainer/coach Sander van Dijk.

Prestaties 2014

Nederlands Kampioen Zaalvoetbal.
Winnaar Supercup.
Groepswinnaar voorronde UEFA Futsalcup Toernooi in Ierland, waardoor plaatsing 1e ronde Main Round in Slovenie.

Dennis van der Leek

Coach Hollandia A1 Junioren, Hoorn

Vaak zijn het trainer/coaches van volwassen sportteams die in de schijnwerpers staan maar nu is het een man die talentvolle jeugd onder zijn hoede heeft genomen. Dennis van der Leek kwam 3 seizoenen geleden naar het Julianapark en is hartstochtelijk aan de slag gegaan met de A Junioren van Hollandia. Het sorteerde meteen effect want in zijn tweede seizoen wist hij met zijn knapen te promoveren naar de landelijke Eerste Divisie.

Voorwaar een geweldige prestatie want in de Eerste Divisie en de clubs die zich nadrukkelijk mengen in de strijd voor die promotie zijn allemaal clubs die of een groot budget hebben of een Betaald Voetbal Organisatie is. In de finale werd Fortuna Sittard overtuigend aan de zegekar gebonden.

Lang tijd was er niet voor Hollandia A1 om feest te vieren want als je beslagen ten ijs wil komen tussen profs en semi-profs dan zul je een gedegen voorbereiding moeten hebben. Verschillende oefenwedstrijden werden er met succes afgewerkt en werd er ook nog even de winst in het Maasstad Toernooi aan de cv toegevoegd. Inmiddels is de competitie in volle gang en bivakkeren de junioren rondom de 10e plaats in de competitie.

Gezien het talent van de groep, gecompleteerd met de kwaliteiten van Dennis van de Leek als trainer/coach en  vriend/opvoeder van de voetballers feliciteren wij Dennis van der Leek met zijn terechte nominatie voor deze categorie.

Belangrijkste prestatie in het sportjaar 2014:

Beslissingswedstrijd gewonnen met Hollandia junioren tegen Fortuna Sittard
Promotie met de Hollandia junioren naar de 1e divisie.
Promotie naar de landelijke Eerste Divisie
Winnaar Maasstad Toernooi

John Dudink

Trainer/coach Rugby Club West Friesland (RCWF), Hoorn

Het was toch een kleine cultuurshock in de rugbywereld toen bekend werd dat Hoornaar John Dudink trainer/coach werd van de Rugby Club West Friesland. RCWF uit Hoorn, een gezelligheidsvereniging en uitkomend in de 4e klasse, had dankzij zijn voorzitter Wessel Ockers een gouden zet gedaan. Dudink, oud speler van de Hoornse club, had inmiddels een rijke ervaring in de sport als captain van het Nederlands Rugbyteam en Engels professional. Na zijn loopbaan als speler werd hij trainer bij Haarlem. Daarna zelfs bondscoach van Oranje Onder 18 en Onder 21 en was assistent van het Grote Oranje. Via het Castricumse RC werd AAC voorlopig zijn laatste kunstje totdat RCWF contact zocht met de oud speler.

Na het ja-woord van John Dudink werd er onder zijn leiding keihard getraind maar werd ook het sociale aspect van de vereniging niet vergeten. Het werkte aanstekelijk binnen de hele vereniging want langzamerhand groeide het ledenaantal, niet alleen bij de senioren maar ook bij de vrouwen en de jeugd. Het vlaggenschip was inmiddels “hot news” bij alle media want dit, tot voor kort onbekend team, werd nauwgezet gevolgd door krant en radio. Niet geheel verwonderlijk want wedstrijd na wedstrijd werd gewonnen en niet met de minste cijfers. De dag van de waarheid werd de kampioenswedstrijd tegen The Smugglers. Twee uur voor de wedstrijd liep het team samen met de gedreven oefenmeester een wandelingetje rondom De Blauwe Berg en, gedragen door de vele toeschouwers werd ook deze wedstrijd overtuigend gewonnen en was de promotie naar de 3e klasse een feit.

Gezien het kampioenschap maar zeker ook op de wijze waarop namelijk met goed spel en ruime cijfers mocht deze nominatie uitblijven. Tel daarbij op dat er onder impulsen van John er een frisse en positieve wind is gaan waaien in alle gelederen van RCWF vinden wij als jury dat deze nominatie dik en dik verdiend is.

Belangrijkste prestatie in het sportjaar 2014:

Kampioen 4e klasse waardoor promotie naar 3e klasse
Puntenrecord behaald (meeste punten in een competitie)

Nominaties
About WFSgala