Blog

8 januari 2017

Sportcongres gaat voor leven lang bewegen

Sportservice West-Friesland organiseerde i.s.m. Stichting Westfriese Sportverkiezingen op zondag 8 januari 2017 voorafgaand aan het Sportgala de derde editie van het Westfries Sportcongres. Er werd een inspirerend en interactief programma gepresenteerd onder de noemer ‘een leven lang in beweging’. Een slogan die niet alleen opgaat voor de sporter, maar ook voor de vereniging.

Sportservice directeur Ellis van der Weerden opende de bijeenkomst met een inleiding over de vele werkzaamheden van Sportservice West-Friesland in de regio, waarna Hans Huibers als dagvoorzitter van de middag de microfoon overnam.

De aftrap was direct interactief. Aan de hand van een aantal (quiz)vragen werd de kennis van de deelnemers getest en werden de meningen uit de zaal gepeild. Bijna alle verenigingen hadden aanbod voor 55+ en de meeste verenigingen beschikten ook over veel vrijwilligers in deze leeftijdscategorie. Het merendeel heeft overigens een tekort aan vrijwilligers. Ouderensport biedt kansen. Op het gebied van ledenwerving en behoud (met aangepast bewegingsaanbod kunnen leden langer blijven sporten), maar bovendien zijn 55+’ers ook potentiele vrijwilligers. Als praktijkverhaal werd een filmpje van Walking Football getoond. Overigens is niet alleen ledenbinding een doel, gaf spreker Johan Wakkie aan. Community vorming is minstens zo belangrijk.

Wakkie was één van de sprekers die de interactieve momenten opvolgden met een inhoudelijke toelichting. Hij voorziet dat de traditionele verenigingsstructuur met één vereniging met één soort sport snel tot het verleden kan behoren. Een community van buurtbewoners met diverse activiteiten binnen en rondom de sportaccommodatie met een grote diversiteit aan activiteiten is de toekomst. “Zet een boekenkast in de kantine, ga muziekles geven en schaak en dam middagen. Gezondheid na je 50ste is het prikkelen van de geest. Bij de jeugd is dat tot 25 jaar van groot belang.”

Ook tijdens het tweede deel over jongeren, leidde de quizvorm tot interessante conclusies. Zo werd gevraagd naar de belangrijkste stop-motieven van jongeren. Alle verenigingen zochten de oorzaak extern (school, werk, enz.) terwijl meer dan 1/3 van de jongeren landelijk stopt omdat zij hun vereniging of sport niet leuk meer vinden. Gelukkig werd duidelijk dat de verenigingen in de zaal het nodige doen om jongeren te behouden. Het merendeel organiseert ook niet-sport gerelateerde activiteiten voor hen.

Er was echter maar één vereniging die de jongeren actief betrok bij de organisatie en uitvoering van deze activiteiten. De belangrijkste conclusie van dit deel was dan ook dat dit een gemiste kans is en het voor het behoud van jongeren noodzakelijk is hen actief te betrekken bij de vereniging. De quiz werd aangevuld met praktijkverhalen van onder andere Ine Klosters (Pass on Chances), Hubert Habers (Sportservice West-Friesland) en de aanwezige verenigingsvrijwilligers.

Na de afsluiting door dagvoorzitter Hans Huibers kon er tijdens een goed verzorgde lunch verder gepraat worden over de besproken kansen en mogelijkheden. Daarna konden de 50 aanwezigen zich met een voldaan gevoel verplaatsen naar de naast gelegen zaal in de Schouwburg Het Park voor de sportverkiezing.

Foto’s

Nieuws
About WFSgala