Blog

15 januari 2018

Westfriese sporttitels opnieuw naar Irene en Simon Schouten

WESTFRIESLAND – Een bijzonder moment zondagmiddag op het Westfries Sportgala: zus en broer Irene en Simon Schouten uit Andijk zijn beiden opnieuw sportvrouw en sportman van West-Friesland. Ook over 2016 gingen deze titels naar de twee schaatsers, en nu over 2017 dus opnieuw. Irene staat daarmee voor de vierde achtereenvolgende aan de top. Evenals handbiker Geert Schipper, die ook voor de vierde keer de titel verdiende bij aangepast sporten.

De andere toppers waren aanstormend talent Lieke Klaver (atletiek), coach Niña George-Koek (van voetbal Hovocubo 2) en sportploeg Hollandia junioren. De Kop-op prijs was voor VVW Wervershoof en de prijs van verdienste ging naar Battle4Life.

Kirsten Knip

Speciale gast was deze keer streekgenoot en volleybal international Kirsten Knip uit Enkhuizen. Ooit begon ze bij de Westfriese clubs Madjoe en Simokos. Tegenwoordig speelt ze in Aken bij Ladies in Black Aachen. Ze kan nu al terugkijken op een indrukwekkende carrière met diverse hoogtepunten. Met het Nederlands volleybalteam heeft ze twee maal de zilveren medaille gewonnen.

Tijdens het sportgala kreeg Kirsten Knip een tiental ballen aangespeeld door bestuurslid Rein de Wit van de Westfriese Sportverkiezingen, die vroeger ook heeft gespeeld in het Nederlands volleybalteam. Knip, libero in het nationale team, passte de ballen de zaal in naar de jongens en meisjes van Madjoe, die her en der in de zaal zaten.

Jury

Tijdens de presentatie van de genomineerden en de uitreiking van de titels passeerden op de beeldschermen een gigantische reeks prestaties van de vele Westfriese sporters. Opnieuw was er een enorme oogst aan prijzen en medailles, in binnen- en buitenland, op EK ’s, WK ’s en vele andere grote evenementen, en uiteraard het zilver van Geert Schipper op de Olympische Spelen in Rio. Een jaar lang heeft de jury voor dit sportgala de gangen van de vele West-Friese sporters in binnen- en buitenland wekelijks, zo niet dagelijks op de voet gevolgd.
Maar ook was er oog voor de mensen rondom de sport. Diverse prijzen werden daarvoor uitgereikt. De prijs van verdienste ging naar voetbal en handbal VVW, die afgelopen jaar hun prachtige kantine in vlammen zagen verdwijnen. De Kop-op prijs ging naar Battle4Life, die zich inspant voor het Inloophuis Pisa in Hoorn.

Minh Zone

Het sportgala werd als vanouds geopend met een fris en flitsend optreden van de jongens en meiden van Minh Zone. De presentatie was als vanouds in vertrouwde handen bij Chris Wobben. De genomineerden werden letterlijk in de bloemetjes gezet door de gastvrouwen Marjolein en Eveline Mol. Jan Vriend was de samensteller van de uitgebreide beamerpresentatie met een schat aan beelden en sportnieuwtjes gedurende het gehele gala. De algehele leiding was in handen van programmaleider Gerard Berkhout.

Fotowedstrijd

Tijdens de afterparty in de foyer van schouwburg Het Park werd de winnaars bekend gemaakt van de fotowedstrijd van de foto’s die een jaar lang maandelijks in het Weekblad van West-Friesland zijn geplaatst. De prijs van de publieksjury ging naar Angelina Carol voor de foto ‘Een goed gesprek met de trainer’. De vakjury kende de prijs toe aan Gerda Holla voor de foto ‘De zwemster en de uitdaging’.

Barcelona trip

Een vierdaagse trip mét voetbalwedstrijd naar Barcelona werd gewonnen door Jolande Knip uit Enkhuizen. Zij werd uitgeloot uit de bezoekers die vooraf hadden geraden wie de winnaars zouden gaan worden. De organisatie van de verkiezingen werd mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van hoofdsponsor Rabobank, diverse Westfriese bedrijven en bijna alle Westfriese gemeenten.

Kijk hier voor een kort video impressie van de Sportverkiezing gemaakt door Weeff.


De winnaars en de juryrapporten

De winnaars:
Sportvrouw: Irene Schouten
Sportman: Simon Schouten
Aangepast sporten: Geert Schipper
Talenten: Lieke Klaver
Sportcoach: Niña George-Koek
Sportploeg: Hollandia junioren
Kop op prijs: VVW handbal en voetbal
Prijs van verdienste: Battle4Life

Juryrapporten:

Irene Schouten
Irene Schouten was ook in het sportjaar 2017 weer één van de smaakmakers bij het lange baan en marathonschaatsen. Zo won zij in de 2e helft van de maand december het NK marathon in Heerenveen evenals haar specialiteit een 1e plaats in de NK Mass start.
Op de lange baan liet zij zien, goed uit de voeten te kunnen met een mooie 5e plaats tijdens het NK op de 5000 meter.
In januari won zij voorts nog de KPN marathon kunstijs in Heerenveen en won zij ook de KPN marathoncup in Groningen.
Bij de deelname aan de WK Mass start in februari verstoorde een val haar titelaspiraties. In het verre Gangneug Zuid Korea kwam zij niet verder dan de 22e plaats. In maart nam zij op een geweldige wijze revanche door de Wereldbekerfinale Mass in Stavanger te winnen.
Irene deed het ook in het verdere verloop van het jaar prima, waarbij meerdere ereplaatsen werden behaald. Zij is een veelvoudige sportvrouw die naast het schaatsen ook het inline skaten maar ook het wielrennen prima beheerst.
Haar blik is uiteraard gericht op de Olympische Winterspelen in Zuid Korea in februari 2018, waarin ze uit zal komen op de Mass start. Wij wensen de Andijkse daar veel succes toe!

Simon Schouten
Om de naam van Simon Schouten kan de jury van de Westfriese Sportverkiezing de laatste jaren simpelweg niet meer heen. De Andijker behoort al jaren tot de beste schaatsers van het maratonpeloton, op het moment dat dit het natuurijs op gaat.
Inmiddels heeft hij eenzelfde status als het gaat om het rijden op kunstijs. Deze vestigde hij afgelopen seizoen definitief door niet alleen het eindklassement van de KPN Marathon Cup op zijn naam te schrijven, maar ook drie wedstrijden te winnen. Het leverde hem al de titel ‘Marathonschaatser van het jaar’ op.
Net als zus Irene begint ook de langebaan meer en meer te trekken voor Schouten. Dat ook hij hierop uitstekend uit de voeten kan, bewees hij met een startbewijs voor de World Cup van Stavanger. Tel daarbij zijn goede prestaties op natuurijs op en een nieuwe nominatie van de regerend sportman van het jaar is verklaard.
Winnaar drie wedstrijden KPN marathon-cup
Winnaar eindklassement van de KPN marathon-cup

Geert Schipper
Geert is de laatste jaren niet meer weg te denken op het podium van de Westfriese Sportverkiezingen. Dagelijks is hij volop met zijn sport bezig maar dat niet alleen. Hij toont zich ook een ware ambassadeur van de Westfriese sport.
Hij werd in april winnaar van de Westfriese run-bike-run en in mei winnaar van de paratriatlon. De handbike marathon Rhein Ruhr leverde hem een 4e plaats op evenals de paratriatlon in Kitzbuhl. De Ironman in Luxemburg stond hoog op zijn lijst maar door pech kwam hij daar niet een de finish.
Wel werd hij winnaar van de Worldparatriathlon series in Edmonton.
In september werd hij Nederlands kampioen paratriatlon in Zwolle en 2e op het WK paratriatlon in Rotterdam.
Geert Schipper behoort met zijn disciplines samen met Jetze Plat en Tim de Vries tot de absolute top van Nederland

Lieke Klaver
Lieke Klaver uit Enkhuizen treedt dit jaar sterk op de voorgrond. Een West-Fries talent om te koesteren! Direct bij het begin van het jaar tijdens de Nederlandse Kampioenschappen indoor wint zij tot ieders verrassing, ook die van haar zelf, het goud op de 200 meter. Een super prestatie van deze toen nog 18-jarige! De 23,82 op de finish blijkt zelfs bijna een seconde sneller dan de tijd van de nummer twee.
De verhuizing naar Sportcentrum Papendal en de intensieve trainingen daar, doen Lieke blijkbaar goed. Toch blijkt zij puur West-Fries als zij na afloop nuchter stelt: ‘In deze hal in Apeldoorn train ik nu regelmatig. Dus deze baan en dan vooral die bocht, heb ik de laatste tijd goed leren kennen.’
Het winnen van de titels in de categorie Meisjes-A tijdens de Nationale Kampioenschappen outdoor op de 100 én 200 meter bevestigen de progressie die Lieke in het laatste jaar als juniore bij de KNAU laat zien. Ook de 23,84 die zij eind mei outdoor loopt in België laat zien dat de eerdere indoor titel geen toeval is.
De SAV-atlete kent dit jaar ook een excellente exposure omdat haar beeltenis verschijnt op de cover van het magazine Runners World Magazine.
Natuurlijk blijven de prestaties van Lieke op de baan het belangrijkste. Dat weet het ‘trainingsbeest’ Lieke. Daarom zijn de uitmuntende, fraaie klasseringen die zij haalt bij de Europese Jeugd Kampioenschappen in Italië de kersen op de taart dit jaar. In de categorie onder 20 jaar op de 200 meter 6e worden en 8e worden bij de estafette, 4 x 100, laten zien dat Lieke aansluiting heeft bij de Europese top.
Haar trainer, Rogier Ummels, roemt haar effort die zij toont in de trainingen: ‘De wil die zij laat zien, gekoppeld aan de goede basis en het atletische lijf vormen samen een pracht geheel voor een goede toekomst. Deze atlete leeft echt voor de topsport, dat is niet altijd even gemakkelijk voor een 18/19-jarige, maar zij doet het!’
Dankzij de intensieve begeleiding op Papendal én haar West-Friese roots heeft de jury alle vertrouwen in een gouden toekomst voor Lieke! De nominatie ‘Sporttalent van 2017’ is voor Lieke Klaver meer dan terecht!
De prestaties van Lieke in het sportjaar 2017:
Nederlands Kampioen 200 m indoor bij senioren (februari); dit met 23,82;
Nederlands Kampioen 100 m outdoor Meisjes A
Nederlands Kampioen 200 m outdoor Meisjes A
6e 200 m Europese JK Atletiek Italie (jul) < 20 jaar
8e estafette 4x 100 m Europese JK Atletiek (ca. 24 jul) < 20 jr

Niña George – Koek
Als speelster had Niña George-Koek al een aardige palmares opgebouwd op het veld en in de zaal. Diverse landskampioenschappen mogen er genoteerd worden en met als hoogtepunt: speelster voor het Nederlands Zaalvoetbal Team.
In het seizoen 2015-2016 begon zij bij Hovocubo en nam de A-jeugd onder haar hoede. Toen Niña gevraagd werd om het seizoen erop het tweede team van Hovocubo te coachen en daarnaast assistent te worden van hoofdtrainer Sander van Dijk hoefde ze niet lang na te denken.
De doelstelling om de reserves van Hovocubo naar de Landelijke Eerste Divisie te loodsen werd glansrijk behaald en werd en passant ook overtuigend de districtsbeker van West 1 behaald. Thans is zij werkzaam bij Reiger Boys in Heerhugowaard waar zij de volledige dames zaalvoetbaltak heeft geherstructureerd. De prestaties waren ook de KNVB niet ontgaan en is Niña George-Koek thans assistent-bondscoach bij de zaalvoetbalvrouwen waardoor deze nominatie op dit fantastische sportgala ook niet mag ontbreken.

Hollandia junioren
Hollandia onder 15 is afgelopen seizoen gepromoveerd naar de eerste divisie. Een geweldige prestatie voor een amateurclub om zich nu te mengen tussen betaald voetbal clubs en andere gerenommeerde amateur verenigingen.

Een pluim derhalve ook voor de gehele jeugdopleiding van Hollandia, die in het afgelopen seizoen zich wederom in de top van Nederland heeft genesteld.
Dat Hollandia < 15 deze stap aan kon, blijkt ook uit het feit dat zij zich prima staande houden op dit hogere niveau. En onder andere FC Groningen, de Graafschap, Cambuur en Go Ahead Eagles onder zich houdt. Dat betekent dat zij geen ééndagsvlieg zijn en dus ook een ploeg zijn om rekening mee te houden, die mogelijk in een paar jaar ook nieuwe Westfriese profvoetballers gaat opleveren. Deze prestatie betekent een welverdiende nominatie voor dit jeugd-elftal van Hollandia in de categoriesportploeg van het jaar 2017

Nieuws
About WFSgala