Blog

14 januari 2019

Verrassende winnaars Westfriese sporttitels

WEST-FRIESLAND – Met Nicholas Heiner en Nadine Visser als winnaars van de Westfriese sportverkiezingen 2018 is zowel bij de mannen als bij de vrouwen de hegemonie van de afgelopen jaren van broer en zus Simon en Irene Schouten (beide genomineerd) op verrassende wijze  doorbroken. Heiner en Visser waren zelf op trainingskamp, maar hun vertegenwoordigers mochten de prijs in ontvangst nemen uit handen van de speciale gast van dit jubileumgala Ronald de Boer.

Ook bij de titel voor het aangepast sporten was er een nieuw gezicht als opvolger van Geert Schipper: de prijs was voor wielrenster Caroline Groot. De andere toppers waren aanstormend talent Jordy van Workum (schaatsen/inline skate), coach Sander van Dijk (Hovocubo zaalvoetbal) en sportploeg Hovocubo zaalvoetbal. De prijs van verdienste ging naar Talent United. Prijzen werden uitgereikt door gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland, burgemeester Ronald Wortelboer van Stede Broec, directeur Tom van Roon van de Rabobank en Ernesto Hoost.

Hoogtepunten

Het jubileumgala kende naast de bekendmaking van de winnaars tal van andere hoogtepunten. Ronald de Boer, die zijn voetbalcarrière ooit bij Zouaven begon, werd door een erehaag van Zouavenspelertjes naar het podium onthaald. Daar demonstreerde hij samen met de jonge voetballertjes dat hij nog altijd heel behendig is met de bal en dat hij met zijn vrije trappen richting het publiek in de zaal de bal nog scherp kon plaatsen. Ook werd hij door de Zouaven spelertjes stevig aan de tand gevoeld over zijn carrière en de omgang met broer Frank.

Prachtig en indrukwekkend was bovendien de groots opgezette trampolinedemonstratie van wereldkampioen Jordy Mol. Hij oogstte alom bewondering en applaus.

Maar ook was er oog voor de mensen rondom de sport. Talent United was uitgenodigd om een impressie te geven van de begeleiding van Westfriese sporttalenten. Tot zijn grote verrassing kreeg boegbeeld Michiel Martens van Talent United vervolgens de prijs van verdienste uit handen van Ernesto Hoost, die 25 jaar geleden als allereerste sportman van West-Friesland zijn prijs in ontvangst mocht nemen uit handen van Ronald de Boer.

Cheques

Directeur Tom van Roon van hoofdsponsor Rabobank kwam met een geweldige verrassing voor de stichting Leergeld, die zich inzet om kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen toch mee te kunnen laten doen aan allerlei (sport)activiteiten. Beide vertegenwoordigers mochten een cheque van 20.000 euro in ontvangst nemen.

Scheidend voorzitter Piet Mol van de Westfriese Sportverkiezingen overhandigde net voor de afsluiting van het sportgala een cheque van drieduizend aan Ronald de Boer, bedoeld voor de stichting Spieren voor Spieren waarvan de BN’er ambassadeur is. ,,Opgebracht dankzij de sponsors en adverteerders in ons jubileummagazine’’, zei voorzitter Mol.

Jury

Tijdens de presentatie van de genomineerden en de uitreiking van de titels passeerden op de beeldschermen een gigantische reeks prestaties van de vele Westfriese sporters. Opnieuw was er een enorme oogst aan prijzen en medailles, in binnen- en buitenland, op EK ’s, WK ’s en vele andere grote evenementen, en uiteraard het brons van Irene Schouten op de Olympische Winterspelen. Een jaar lang heeft de jury voor dit sportgala de gangen van de vele West-Friese sporters in binnen- en buitenland wekelijks, zo niet dagelijks op de voet gevolgd.

Double V en Minh Zone

Het sportgala werd geopend met een (stijlvol en indrukwekkend) optreden van Double V. Een team van Minh Zone zorgden met een flitsend optreden voor een spectaculaire afsluiting van dit jubileumgala.

De presentatie was als vanouds in vertrouwde handen bij Chris Wobben. De genomineerden werden letterlijk in de bloemetjes gezet door de gastvrouwen Marja Heerdt, Eveline Mol en Nadine Commandeur. Jan Vriend was de samensteller van de uitgebreide beamerpresentatie met een schat aan beelden en sportnieuwtjes gedurende het gehele gala waarbij Marcel Stroet alle filmbeelden van de genomineerden had gemaakt. De algehele leiding was in handen van programmaleider Gerard Berkhout.

Fotowedstrijd

Tijdens de afterparty in de foyer van schouwburg Het Park werd de winnaars bekend gemaakt van de fotowedstrijd van de foto’s die een jaar lang maandelijks in het Weekblad van West-Friesland zijn geplaatst. De prijs van de publieksjury ging naar Gerrit Slagter voor de foto ‘In extase’. De vakjury kende de prijs toe aan Fons Mok voor de foto ‘Laura van Langen op weg naar plaats één op het NK 1500 Steeple’.

Hoofdsponsor

De organisatie van de verkiezingen werd mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van Rabobank, diverse Westfriese bedrijven en bijna alle Westfriese gemeenten.

De winnaars van het sportjaar 2018

Sportvrouw: Nadine Visser

Sportman:  Nicholas Heiner

Aangepast sporten: Caroline Groot

Sporttalent: Jordy van Workum

Sportcoach: Sander van Dijk

Sportploeg: Hovocubo zaalvoetbal

Prijs van verdienste: Michiel Martens van Talent United

 

Juryrapporten van de winnaars sportjaar 2018

 

Sportman 2018 Nicolas Heiner

Nicholas Heiner is geen onbekende op de Westfriese Sportverkiezing. Vorig jaar werd de zeiler genomineerd en de Enkhuizer ging in 2014 zelfs al eens naar huis met de prijs. Het onderstreept nog maar eens dat Heiner al jaren op een constant hoog niveau acteert. Het kalenderjaar 2018 vormde hierop geen uitzondering. Wat heet, inmiddels niet meer actief in de Laserklasse, maar in de Finn. Heiner liet zich ook hier voorin zien tijdens zowel het Europees kampioenschap als het wereldkampioenschap. Slechts door pech moest Heiner genoegen nemen met het zilver tijdens het EK. Hoewel de teleurstelling hierover ongetwijfeld nog overheerst bij de zeilrot is het een prestatie van formaat. Tel er de zesde plek op het WK bij op en zijn tweede plaats tijdens de wereldbeker van Hyeres en zijn nominatie is verklaard.

Beste prestaties

Zilver Europese Kampioenschappen

Zesde plaats  Wereldkampioenschappen

Tweede plaats – Wereldbekerwedstrijd Hyeres

 

Sportvrouw 2018 Nadine Visser

Nadine komt al heel wat jaren langs op dit geweldige podium en toch is zij nog maar 23 jaar oud. Dat geeft aan dat wij hier in West-Friesland met Nadine over een geweldige sportvrouw beschikken, die haar kwaliteiten jaar-in-jaar-uit weer waarmaakt. Zo ook in 2018, halfweg tussen twee Olympische Spelen, van Rio 2016 op weg naar Tokio 2020. Een jaar waarin zij het stokoude Nederlands record 60m horden van Marjan Olyslager uit 1988 wist te verbeteren. Het WK-indoor in Birmingham werd zo één van haar hoogtepunten. Met een bronzen medaille verliet ze de WK en als ook dit record 30 jaar lang stand houdt, schrijft ze atletiek-geschiedenis.

Ze werd ook Nederlands kampioen indoor 60 m horden en op dezelfde titelstrijd was er een 4e plek op de 60 m zonder horden. Tussen de inmiddels gerenommeerde Nederlandse topsprintsters.

Ook op het buitenseizoen kan Nadine met trots terugkijken. Een 4e plek op de EK 100m horden en een aantal 3e plaatsen op de befaamde Diamond League wedstrijden, is iets om trots op te zijn. Nadine heeft in 2018 definitief haar plek in de wereldtop ingenomen. De nominatie hier vandaag als sportvrouw van West-Friesland is dan ook niet meer als een terecht eerbetoon.

Beste prestaties

Verbetering Ned. Record 60 meter horden van Marjan Olyslager (1988)

Brons WK-indoor Birmingham 60 meter horden

Nederlands Kampioen 60 meter horden

Nederlands Kampioenschap  – 4e plaats 60 meter

4e plaats EK 100 meter horden

Een aantal 3e plaatsen bij de Diamond League wedstrijden

 

Sporttalent 2018 Jordy van Workum

De man uit Midwoud was ook dit jaar ongenaakbaar voor de overige talenten. Nederlandse kampioenschappen op de schaats reeg Jordy van Wokum aan elkaar, zoals op de marathon junioren in februari, bij het inline skaten afvalkoers in mei. In het weekeinde van 15/16 december veroverde hij ook en passant  nog een Nederlandse titel op de 3000 meter schaatsen.

Maar het mooiste resultaat boekte hij bij het Wereldkampioenschap inline skaten. Daar werd hij winnaar op de 20 kilometer afvalkoers. Daar bleef het niet bij, want ook won hij bij het inline skaten de afvalkoers bij de junioren A, in de wereldbekerwedstrijd en werd hij 1e bij de EK aflossing team inline skaten.

Naast verdere 2e en 3e plaatsen op Wereld en Europees niveau won hij in oktober de KPN marathon voor beloften in Deventer.

Jordy reed bij het schaatsen en inline skaten een topjaar, terecht uitmondend in een nominatie bij de Westfriese sportverkiezingen.

Beste prestaties

Nederlands Kampioen 3000 meter schaatsen

Wereldkampioenschap inline skaten 20 km afvalkoers

Winnaar inline skaten afvalkoers junioren A in wereldbekerwedstrijd

Winnaar EK aflossing team inline skaten

Winnaar KPN marathon voor beloften – Deventer

 

Sportploeg 2018 Hovocubo zaalvoetbal

Sinds de terugkeer op het hoogste podium in zaalvoetballand, zo’n 10 jaar geleden, is het Hoornse Hovocubo niet meer weg te denken in de Nationale Eredivisie. Twee van de vijf landstitels werden in deze periode  gewonnen, evenals tweemaal de Supercup en tweemaal de Nationale Beker.

Onder leiding van Sander van Dijk, die inmiddels bijna vastgeplakt zit aan het plankier in de eigen thuishal, heeft de ploeg zich ontwikkeld tot een stabiele topformatie, die jaarlijks meestrijd voor de prijzen en met succes. De grootste verdienste is echter dat de ploeg, waarvan de spelers uit alle windstreken van Nederland komen, zich manifesteert als een hecht collectief en buiten de lijnen als een echt vriendenteam. Het meest sprekende voorbeeld daarin is dat jonge spelers, die een kans krijgen in de hoofdmacht, direct als volwaardig worden opgenomen in het team, hun zegje zonder scrupules kunnen doen en daardoor sneller ontwikkelen dan bij een andere benadering.

Dit jaar was het niet anders bij Hovocubo, want de landstitel werd veroverd, was de Nationale Beker prooi voor de Hoornaren en werd ook met overmacht de Supercup gewonnen. Al met al genoeg redenen om Hovocubo te feliciteren met deze nominatie.

Beste prestaties

Nederlands Kampioen Zaalvoetbal

Winnaar Nationale Beker

Winnaar Supercup

Voorronde Champions League Zaalvoetbal in Litouwen

 

Sportcoach 2018 Sander van Dijk

Het podium van deze 25e Westfriese Sportverkiezingen is voor Sander van Dijk inmiddels niet meer onbekend, want voor de derde maal is deze gedreven oefenmeester genomineerd en niet ten onrechte.

Met Hovocubo, inmiddels wel een beetje zijn kindje, was dit kalenderjaar weer uitzonderlijk goed te noemen voor de zaalvoetbalploeg uit Hoorn die ooit als volleybalclubje was opgericht in 1966.

Bijna het gehele seizoen 2017-2018 domineerde het team de Nationale Eredivisie en ook in de Play-Offs, waar uiteindelijk de prijzen worden verdeeld, bleek niemand een antwoord te hebben op de Hoornaren waardoor de vijfde landstitel een feit was. Met overmacht werd ook de Nationale Beker veroverd, was de Supercup ook een prooi en speelde Hovocubo in Litouwen de voorronde van de Champions League Zaalvoetbal.

Al met al een bewogen jaar voor van Dijk die vooral heeft bewezen, dat als je als trainer/coach ook oog hebt voor de menselijke maat, details in het spelletje, maar vooral bewaker is geweest van de homogeniteit en saamhorigheid, je als team tot grote hoogte kunt stijgen.

Een meer dan terechte nominatie voor Sander van Dijk waarvan de kenners inmiddels weten dat vandaag zeker niet de laatste keer is geweest dat hij in de ‘spotlights’ staat.

Beste prestaties

Nederlands Kampioen Zaalvoetbal

Winnaar Nationale Beker

Winnaar Supercup

Voorronde Champions League Zaalvoetbal

 

Aangepast sporter 2018 Caroline Groot

Nog maar enkele jaren timmert de Andijkse Caroline Groot aan de weg op haar racefiets. In januari van dit jaar nam zij deel aan de Wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro. Op de 500 meter behaalde zij de gouden medaille evenals op de scratch. Op de 3 kilometer kwam zij in de kleine finale terecht en strandde daar op een 4e plaats.

In de Healthy Againg Tour para cycling won zij de tijdrit en twee etappes. Die prestaties betekende dat zij ook het eindklassement won.

De Europa cup in Keulen leverde haar een 3e plaats op de tijdrit op en een 2e plaats in de wegrit.

Deelname aan de Wereldcup  in Emmen en Oostende leverde haar in de tijdrit plaatsen op buiten het podium maar in de wegrit in Emmen pakte zij de zilveren medaille. Tijdens een tijdrit kwam zij vervolgens ten val waardoor zij op 2 plaatsen haar sleutelbeen brak.

Haar laatste wedstrijd was in Alkmaar tijdens het NK op de baan waar zij Nederlands kampioen werd op de onderdelen 500 meter en 3 kilometer.

Carolien heeft een uitstekend seizoen gereden en werd daarom genomineerd op grond van haar prachtige resultaten

Beste prestaties

WK wielrennen Rio de Janeiro

Goud op de 500 meter.   Goud op de scratch

4e plaats op de 3 km.

Nederlands Kampioenschap

Goud 500 meter.  Goud 3 km

Winnares  eindklassement Healthy Againg Tour para cycling

Nieuws
About WFSgala