Blog

14 januari 2020

Visser en Heiner prolongeren Westfriese sporttitels

WEST-FRIESLAND – Nadine Visser en Nicholas Heiner prolongeren hun titel sportvrouw en sportman van West-Friesland. Tijdens de Westfriese Sportverkiezingen, in schouwburg Het Park in Hoorn mochten hun vertegenwoordigers de prijs in ontvangst nemen uit handen van eregast Arnold Vanderlyde, eind jaren 80 drievoudig Europees kampioen boksen en drie keer winnaar van Olympisch brons.

De winnaars verblijven op dit moment voor trainingsstages in het buitenland en konden niet aanwezig zijn op het Sportgala. Dat gold ook voor Bas Takken, winnaar van de titel aangepast sporter, voor winnend sporttalent Janno Botman en voor de winnaar van de coaches Sander van Dijk van Hovocubo zaalvoetbal, die de titel voor de derde keer won. Beste sportploeg van West-Friesland over 2019, Hovocubo zaalvoetbal, was wel aanwezig. Zowel Bas Takken als Nadine Visser wonnen bij eerdere edities van de sportverkiezingen ook de prijs voor talent van het jaar.

De diverse sportprijzen werden ook uitgereikt door directievoorzitter Ronald Bleeker van hoofdsponsor Rabobank West-Friesland, oud voorzitter van de Westfriese Sportverkiezingen Piet Mol, wethouder Dirk te Grotenhuis van de gemeente Drechterland en trainer/coach Ron van der Gragt.

Arnold Vanderlyde was vol lof over organisatie en uitstraling van het evenement. ,,Heel bijzonder en verrassend zoals deze sportverkiezingen worden gepresenteerd. Goed om te laten zien, want ook het bereiken van de top in de sport begint in je eigen omgeving!’’

Tot haar grote verrassing kreeg gastvrouw en voormalig GTS-voorzitter Marja Heerdt de prijs van verdienste voor haar tomeloze inzet om de turnhal van sportvereniging GTS voor de vereniging te behouwen. De prijs werd haar overhandigd door bestuur en turnstertjes van GTS.

Verrassend was ook de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding aan programmaleider Gerard Berkhout. Namens de koning benoemde burgemeester Frank Streng hem tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Tijdens de presentatie van de genomineerden en de uitreiking van de titels passeerden op de beeldschermen een gigantische reeks prestaties van de vele Westfriese sporters. Opnieuw was er een enorme oogst aan prijzen en medailles, in binnen- en buitenland, op EK ’s, WK ’s en vele andere grote evenementen. Een jaar lang heeft de jury voor dit sportgala de gangen van de vele West-Friese sporters in binnen- en buitenland wekelijks, zo niet dagelijks op de voet gevolgd.

Het sportgala werd geopend en afgesloten met een flitsend optreden van de dansgroep van Shae Grauwde. De presentatie was dit jaar weer met een duo: Chris Wobben en programmaleider Gerard Berkhout. De genomineerden werden letterlijk in de bloemetjes gezet door de gastvrouwen Marja Heerdt, Eveline Mol en Nadine Commandeur. Jan Vriend was de samensteller van de uitgebreide beamerpresentatie met een schat aan beelden en sportnieuwtjes gedurende het gehele gala waarbij Marcel Stroet alle filmbeelden van de genomineerden had gemaakt. De algehele leiding was in handen van programmaleider Gerard Berkhout.

De winnaars van het sportjaar 2019

Sportvrouw: Nadine Visser

Sportman:  Nicholas Heiner

Aangepast sporten: Bas takken

Sporttalent: Janno Botman

Sportcoach: Sander van Dijk

Sportploeg: Hovocubo zaalvoetbal

Prijs van verdienste:  Marja Heerdt van GTS


Juryrapporten van de winnaars sportjaar 2019

Voor de nominaties van de winnaars van de 26e Westfriese Sportverkiezingen had de jury de hierna volgende juryrapporten opgesteld:

Sportvrouw

De sportvrouw van West-Friesland in 2018 is ook dit jaar weer genomineerd. Haar palmares blijft maar groeien en in 2019 zijn daar weer meer titels bij gekomen. De Nederlandse titel op de 60 meter horden indoor was slechts de opmaat naar het Europees Kampioenschap op dezelfde afstand in maart in Glasgow. Zij wist al haar concurrenten ruim achter haar te laten en bezorgde Nederland hiermee de eerste Europese titel ooit op dit onderdeel.

Maar ook buiten presteerde Nadine goed. Op de diverse grote internationale evenementen was zij een graag gezien gaste.

Op het NK in Den Haag werd zij vierde op de gewone 100 meter. Ook een niet te onderschatten prestatie, gezien de sterke dames die Nederland hier heeft.

Op het WK in Doha, Qatar, wist deze ranke atlete zich te midden van al het sprintgeweld, te plaatsen voor de finale. Daarin werd zij zesde.

Op de Olympische Spelen zal wederom veel van haar verwacht worden. De nuchtere Nadine heeft echter al eerder bewezen daar goed mee om te kunnen gaan. Graag zien we haar terechte nominatie voor West-Fries sportvrouw van het jaar 2019 dan ook een vervolg krijgen in het nieuwe Olympisch jaar.

 

Sportman

Nicholas Heiner is niet weg te denken uit de mondiale zeiltop. In 2014 al liet de Enkhuizer zich kronen tot wereldkampioen in de Laser-klasse en inmiddels behoort hij in de Finn ook tot de allerbeste van de wereld. Hij onderstreepte zijn status in 2019 nog maar eens door tijdens het EK in Griekenland het brons voor zich op te eisen. En passant plaatste hij zich met die prestatie ook direct voor de Olympische Spelen van Tokio. Op het Japanse water liet Nicholas al zien voortreffelijk uit de voeten te kunnen: tijdens het Olympisch Testevent was er zilver voor de Enkhuizer, die na zijn overstap van de Laser naar de Finn vijftien kilo aan spiermassa aankwam. De jury kijkt daardoor nu al reikhalzend uit naar de prestaties van Nicholas in de komende sportzomer. Voor nu echter zijn de geleverde prestaties een nominatie al dubbel en dwars waard.

 

Aangepast sporter

In de categorie “Aangepaste sporter” is Bas Takken de laatste jaren altijd wel aanwezig door zijn schitterende prestaties op het onderdeel zwemmen.

Ook in het afgelopen sportjaar 2019 blonk de Horinees weer uit met zijn prachtige prestaties.

Tijdens de Nederlandse kampioenschappen in Tilburg slaagde Bas in december 2018 erin een wereldrecord te zwemmen op de 1500 meter. Daarbij bleef het niet want ook de 200 meter vrije slag en de 400 meter vrije slag in Tilburg leverden Europese records op. Tijdens de 200 meter wisselslag in Eindhoven zwom hij de WK limiet en datzelfde gebeurde tijdens de 400 meter vrije slag in Den Haag.

Hoogtepunten waren er tijdens de Wereldkampioenschappen in Londen op de 200 meter wisselslag (3e in een tijd van 2.12.57) en de 400 meter vrije slag in een tijd van 4.03.63, waarbij hij 2e werd. Deze prestaties verrichtte hij in september 2019.

Door deze resultaten zal Bas Takken in 2020 voor Nederland deelnemen aan de Olympische Spelen in Japan. Wij wensen hem veel succes toe!

Zijn nominatie voor de Westfriese Sportverkiezingen is dan ook welverdiend.

 

Talent

Het 19-jarige sporttalent Janno Botman uit Andijk timmert al jaren aan de weg en heeft laten zien dat hij steady op hoog niveau blijft presteren. Zowel op nationaal als internationaal niveau laat hij van zich spreken op beide disciplines. Op de NK’s pakte hij zowel op de skeelers als op de schaats een aantal bronzen plakken, maar zijn hoogtepunt dit jaar was in februari tijdens de WK schaatsen voor junioren in Baselga. Hier pakte hij het brons op de 500m sprint en veroverde goud op de 1000 meter en ploegenachtervolging. Met deze twee wereldtitels op zak heeft hij zijn nominatie meer dan verdiend!

 

Coach

De chemie tussen Sander van Dijk en zijn zaalvoetbalselectie bij Hovocubo is zeker nog niet uitgewerkt, want nadat deze oefenmeester vorig seizoen de 5e landstitel behaalde in het meer dan 40 jarig bestaan van de vereniging, prolongeerde hij dit seizoen met zijn team met glans door in de finale buurvereniging FC Marlène uit Heerhugowaard te verslaan. Het betekende wederom deelname aan de Champions League. Door het niet aflatende enthousiasme en lobby van Hovocubo en van Sander van Dijk, werd de voorronde voor kwalificatie in het hoofdtoernooi gehouden in Hoorn, wat een waar zaalvoetbalfeest werd.

Hovocubo werd glansrijk 1e met maar liefst nul doelpunten tegen, wat een prestatie van formaat was. Na uitschakeling in het hoofdtoernooi in Minsk (Wit Rusland), waar alleen maar full profs in acteren, hebben de Hoornaren de draad weer uitstekend opgepakt en doen ook dit seizoen weer prima in de Eredivisie waar, het thans op play off koers is. Al met al redenen te over om Sander van Dijk voor de vierde maal te nomineren.

 

Ploeg

Zaalvoetbal staat van oudsher niet groots aangeschreven in Nederland, maar het Hoornse Hovocubo weet in de afgelopen jaren deze toch, grote en mondiale sport, goed onder de aandacht te brengen. Vele prijzen zijn er in de afgelopen jaren in de wacht gesleept en menig Hovocubo-speler wordt met enige regelmaat geselecteerd voor Oranje. Ook nu blijven de Hoornaren de competitie dicteren want met overmacht werd de landstitel geprolongeerd, iets wat zelden gebeurt in het zaalvoetbal. De Supercup werd aansluitend veroverd, wat tevens een generale repetitie was voor de voorronde van de Champions League. Die voorronde werd een waar spektakel, want het was voor het eerst dat deze in Hoorn werd gespeeld en Hovocubo won dit kwalificatietoernooi met uitstekende rapportcijfers, want er werd geen één tegengoal geïncasseerd.

Na uitschakeling in het hoofdtoernooi in Minsk (Wit Rusland) werd de draad goed opgepakt en prijkt Hovocubo thans in de top van de Eredivisie en doet het ook nog volop mee in het bekertoernooi. Al met al is deze nominatie meer dan terecht te noemen voor deze ploeg.

Nieuws, Nominaties
About WFSgala